DARČEKOVÉ PERNÍKY

Už čoskoro najpestrofarebnejšia a najchutnejšia ponuka ručne vyrábaných perníkov od našich šikovných gazdiniek.

Všetkých tvarov, veľkosti a farieb – ručne maľované. Perníková vôňa domova.

Medovníky sú asi tým najtradičnejším, čo môžete na štedrovečernom stole nájsť

Spájajú sa v nich všetky vianočné chute a korenia. Pri všetkej skromnosti sú dokonalo vianočné.

Každá mamka, babka, teta, suseda, alebo niekto vo vašom okolí, má zaručene ten naj recept na najmäkšie a najlepšie medovníky na svete a ja verím, že také aj sú. My Vám ponúkneme 3 recepty na medovníčky, ktoré sú mäkučké ihneď a chutia najfajnovejšie. Sú trvácne, takže ich môžete začať vypekať už teraz

Tradičné perníky starej mamy

Perníkovo

Postup prípravy

Med, cukor a rozdrvené preosiate koreniny spolu miešame nad parou, kým sa všetko nerozpustí. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta primiešame sódu bikarbónu a vajíčka a zapracujeme časť múky. Potom dáme cesto na dosku a postupne primiesime zvyšok múky. (Vymiesené cesto musí byť vláčne, státím tuhne.) Cesto necháme niekoľko hodín odležať.
Potom ho natenko vyvaľkáme a vykrajujeme tvary. Perníčky pečieme na vymastenom alebo múkou vysypanom plechu. Upečené kladieme na rovnú plochu, necháme vychladnúť. Natrieme kávovo-žĺtkovou zmesou a necháme uschnúť a natrieme ešte raz. Zdobíme bielkovou polevou podľa fantázie.

Potrebné prísady

CESTO: 650g hladkej múky (2/3 múky T-650, 1/3 bielej žitnej hladkej múky); 150g HERY; 200g medu; 4vajcia; 250g práškového cukru; 2 lyžice tmavého kakaa; 1,5 lyžičky sódy bikarbóny; 2 lyžice perníkových korenín (škorica, klinčeky, badián, kardamón) – badián a kardamón po troške, sú veľmi korenisté.
NA POTIERANIE: 1 žĺtok; 1 vrchovatá lyžička instantnej kávy; červené potravinárske farbivo. Žĺtok, kávu vymiešame a prifarbíme troškou farbiva.
POLEVA: 1 bielok; cca 150 g niekoľkokrát preosiateho cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy varechou miešame asi 20 minút, aby sa cukor rozpustil.

Špeciálny recept perník od starej mamy

Perníkovo

POSTUP

  1. Vajcia, cukor, med a rozpustené maslo spolu dobre vyšľaháme vo väčšej miske. 
  2. Pridáme ostatné ingrediencie a koreniny a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 12 hodín. 
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra, vykrojíme perníky rôznych tvarov a pečieme v rúre na 200 °C približne 10 minút. 
  4. Ešte horúce perníky potrieme vajíčkom. Po vychladnutí zdobíme. 
INGREDIENCIE

Cesto : 2 ks vajce, 150 g cukor práškový, 100 g med, 70 g maslo, 400 g hladká múka, 1 KL jedlá sóda, 1 KL kypriaci prášok

Korenie do cesta: 1 KL mletá škorica, 1 KL mletý zázvor, 1/4 KL klinčeky mleté, 1/4 KL aníz,1/4 KL čerstvo mletý muškátový oriešok,1 štipka nové a čierne korenie

Zdravý bezlepkový perník

Perníkovo

POSTUP

Všetky ingrediencie dávame do misy a uhnetieme ručne tuhšie cesto podobné ako linecké. Trvá to cca 10  minút, kým sa všetky zmesi zmiešajú tak, aby  sa spojili v hustú kompaktnú hmotu. Skúšala som cesto vymiesiť v kuchynskom robote  ale nebolo to ono tapioka sa prášila von :).  Cesto nechajte pol hodiny odpočívať v chlade. Pripravte si dosku a pomúčte ju pohánkovou alebo aj tapiokovou múkou. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 4mm a poprášte tapiokovou múkou pri obrátení cesta. S cestom manipulujte opatrnejšie je jemné. Vykrajujte svoje obľúbené motívy ale podľa možností nie veľmi drobné a členité. Mne šli najlepšie kolieska, srdiečka a hviezdičky. Poukladajte na plech nemusíte mastiť, cesto je mastnejšie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte orechom alebo mandľou. Pečte v teplovzdušnej rúre na 175 stupňoch Celzia cca 8-10 minút. Po vybratí z rúry opatrne podrežte príborovým nožom a položte na drevenú podložku aby sa pomaly ochladili. Môžete však použiť  aj papier na pečenie  na vystlatie plechu. Z tejto dávky  sa dá upiecť asi 80ks perníkov. Môžete samozrejme aj zdobiť klasicky bielkom alebo čokoládou. Dobrú chuť.

INGREDIENCIE

400 gramov tapiokovej múky, 60 g mandľovej múky, 40 g konopnej múky, 100 gramov + 30 gramov pohánkovej hladkej múky na pomúčenie, 150 g kvalitného medu, 190 g kvalitného živočíšneho masla/zmäknutého, 100 g trstinového cukru alebo kokosového cesta, 1 malá lyžička sódy bikarbóny, 2 celé vajíčka a ešte jedno na potretie medovníkov  na záver 1 malá lyžička škorice mletej. Pol lyžičky mletých klinčekov a pol malej lyžičky kardamonu. Môžete použiť aj perníkové korenie.

Perníkovo
Naše darčekové perníky sú určené na všetky príležitosti

meninové, narodeninové, perníky s venovaním, perníky pre zaľúbených s vyznaním lásky, perníky ľúbim ťa mamička, najlepší kolega, priateľ aťd. A samozrejme tradičné vianočné perníky či perník Šťastný nový rok. Perník nepatrí len do Vianoc, ale je to krásny a tradičný darček na každú príležitosť. U nás v Perníkove, vás presvedčíme, že perníky sú krásnym a originálnym darčekom pre všetkých.

Vianočné darčekové vína

15.0025.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

13.9925.00

Na sklade

Vianočné víno

Vianočné víno Sob 2019

13.9925.00

Na sklade